Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αγροτουρισμός

Λαογραφικό Μουσείο στην Παλιά Καστανούσσα

Ο Αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας, που αποσκοπεί στην οικονομική και την κοινωνική αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών. Σε πρακτικό επίπεδο, ο αγροτουρισμός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τριτογενή. Δηλαδή της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργεί, στηρίζει και τονώνει την τοπική αγορά, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας και ένα συμπληρωματικό εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες, συγκρατώντας τον πληθυσμό στην ύπαιθρο.
Η ανάπτυξη του Αγροτουρισμού αφορά πολλούς φορείς και επιχειρήσεις, όπως:
·         Συνεταιρισμούς (Γυναικείους, Αγροτικούς κλπ)
·         Συλλόγους (Πολιτιστικούς, Φυσιολατρικούς κλπ)
·         Τοπική Αυτοδιοίκηση
·         Ξενοδοχειακαά καταλύματα
·         Πρατήρια αγροτουριστικών προϊόντων
·         Καταστήματα εστίασης και αναψυχής
·         Επισκέψιμα Αγροκτήματα
Ο σωστά σχεδιασμένος και καλά οργανωμένος αγροτουρισμός έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη διατήρηση της ταυτότητας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενός τόπου. Η περιοχή μας, με το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα προς την κατεύθυνση αυτή. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την ανάπτυξη του αγροτουρισμού (κυρίως από πρωτοβουλίες ιδιωτών), με αιχμή τα Άνω Πορρόϊα και την Κερκίνη. Στόχος του συνδυασμού «Ενότητα και Ελπίδα για τη Σιντική» είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του αγροτουρισμού καθώς και η διάχυση του σε περισσότερους οικισμούς του Δήμου Σιντικής. Είναι υποχρέωση της νέας δημοτικής αρχής να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προβολή της περιοχής και να στηρίξει με όλους τους τρόπους τις επιχειρήσεις και τους φορείς που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό.
Ειδικότερα για την Καστανούσσα, η μεγάλη ευκαιρία που θα αναστρέψει την σημερινή γκρίζα πραγματικότητα και θα δώσει ελπίδα και προοπτική στο χωριό, ακούει στο όνομα… Παλιά Καστανούσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου