Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης

Η νέα γεωγραφία της περιοχής

Η αναπτυξιακή εικόνα της επαρχίας Σιντικής, δεν διαφέρει σημαντικά από την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας. Πρόκειται για οικονομίες και κοινωνίες που βρίσκονται σε ένα στάδιο μετάβασης από ένα αγροτικό τρόπο ζωής σε μια σύγχρονη κοινωνία διευρυνόμενης παραγωγής και υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση από την παλιά εποχή στη νέα είναι το παραγωγικό πρότυπο της περιοχής να ανατραπεί ριζικά και να εισέλθει σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης.
Σήμερα είναι πλέον ορατές στον καθένα οι συνέπειες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η γεωργία των επιδοτήσεων έφτασε στο τέλος της, με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται συνεχώς και ο αποκλειστικής απασχόλησης αγρότης να έχει έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Είναι πλέον γενική παραδοχή ότι ο Έλληνας αγρότης ή θα μετεξελιχθεί σε αγρότη – επιχειρηματία ή θα συμπληρώσει το εισόδημά του από άλλες δραστηριότητες. Επιπρόσθετα η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία από τη μια επιτείνει το πρόβλημα και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη κάνει επιτακτική την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή.
Το μοντέλο αυτό πρέπει να βασιστεί όπως είναι φυσικό στα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής:
Πρώτον, στην κομβική γεωγραφική θέση του νέου δήμου Σιντικής. Ο νέος διευρυμένος δήμος θα αποτελεί την κύρια πύλη της χώρας με τη Βουλγαρία ενώ απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα από το Μητροπολιτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δημιουργούνται ευκαιρίες διασυνοριακής συνεργασίας τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με τη Π.Γ.Δ.Μ. αφού και το τριεθνές βρίσκεται στο νέο δήμο.
Δεύτερον, η περιοχή διαθέτει, και πρέπει να αναδείξει, ένα μοναδικό και  ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, που συνθέτουν η λίμνη Κερκίνη και η οροσειρά του Μπέλες. Η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος θα γίνει με την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής χωρίς υπερβολές και με σεβασμό στους φυσικούς πόρους.
Συμπερασματικά το νέο μοντέλο ανάπτυξης για το δήμο Σιντικής, που πρεσβεύει ο συνδυασμός της "Ενότητας και Ελπίδας", θα βασίζεται στο σύγχρονο δόγμα της «Βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον» και θα υλοποιηθεί με βάση το τρίπτυχο:
·   Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και παραγωγής
·   Αγροτουρισμός και ήπια τουριστική ανάπτυξη
·   Ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ενέργειας
Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου