Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και παραγωγής

Γεωργικές εκτάσεις

       Η οικονομία της επαρχίας Σιντικής βασίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα, ακόμη και σήμερα, παρά τη μεγάλη συρρίκνωση της γεωργίας. Συνεπώς η αγροτική ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα πρέπει να προγραμματισθεί από σήμερα προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι επιπτώσεις από την πολιτική της νέας ΚΑΠ ενόψει του 2013.
Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να βασισθεί κατά κύριο λόγο σε αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, δηλαδή να αναπτυχθούν πιο δυναμικές και αποδοτικές καλλιέργειες (όπως βιολογικές, δενδρώδεις, θερμοκηπιακές κλπ) σε συνδυασμό με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων με ταυτότητα και ονομασία προέλευσης που δεν θα απαιτούν μεγάλη κατανάλωση φυσικών πόρων και νερού. Στη διαδικασία αυτή πρέπει θα εμπλακούν όλες οι χωρικές ενότητες του νέου δήμου Σιντικής, με τη μεγαλύτερη στήριξη να δίνεται στους νέους αγρότες.
Μέχρι σήμερα στα θέματα αγροτικής παραγωγής οι ΟΤΑ ήταν απλοί και ανήμποροι παρατηρητές. Πλέον με τον «Καλλικράτη» αυτή η στρέβλωση σταματάει. Με τις νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στους Δήμους και με το προσωπικό που θα μεταταχθεί από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών είναι πλέον εφικτός ο σχεδιασμός μιας πολιτικής για τον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Το ελάχιστο που δεσμεύεται ο συνδυασμός «Ενότητα και Ελπίδα για τη Σιντική» είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που θα καλύπτει ολόκληρη την εδαφική επικράτεια του νέου δήμου και θα αποτελέσει τη βάση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου