Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Γέφυρα Στρυμώνα

Κατηγοριοποίηση Οδικού Δικτύου Β.Ελλάδας

Η Εθνική οδός Θεσσαλονίκη–Κιλκίς–Γεφυρα Στρυμώνα αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς οδικούς άξονες που διατρέχουν την περιοχή του νέου Δήμου Σιντικής. Ο δεύτερος είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη–Προμαχώνας, δρόμος που συνδέει τη χώρα με τη γειτονική Βουλγαρία. Ο πρώτος οδικός άξονας διατρέχει οριζόντια ολόκληρους τους σημερινούς Δήμους Κερκίνης και Πετριτσίου και συνδέει όλα χωριά της περιοχής με το Σιδηρόκαστρο. Όπως είναι αυτονόητο η σημασία του είναι τεράστια αν θέλουμε ο νέος δήμος να λειτουργήσει σωστά και να εξυπηρετεί τους δημότες.
Η υφιστάμενη κατάσταση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Κιλκίς–Γεφυρα Στρυμώνα  είναι σχεδόν τραγική. Πρόκειται για έναν πολύπαθο δρόμο που δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, με τον ασφαλτοτάπητα του σε άθλια κατάσταση και τη μεγάλη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων να έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση του δρόμου. Το πιο αρνητικό όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας μετά την Ροδόπολη πέφτει κατηγορία (όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στον χάρτη) και από δευτερεύων εθνικό δίκτυο πέφτει σε επαρχιακό αφού διέρχεται μέσα από τους οικισμούς, γεγονός που τον καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι τα χωριά της περιοχής από την Καστανούσσα μέχρι την Ροδόπολη να έχουν γυρισμένη την πλάτη όλα αυτά τα χρόνια προς τον υπόλοιπο νομό Σερρών και κοιτάνε προς το Κιλκίς.
Όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί πολλές φορές την ανακατασκευή της Εθνική οδού Θεσσαλονίκης–Κιλκίς–Γεφυρα Στρυμώνα  και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Δυστυχώς όμως οι ρυθμοί υλοποίησης είναι τραγικά αργοί αφού μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί μόνο το τμήμα Ν.Σάντα–Κιλκίς και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το τμήμα Άσσηρος–Ν.Σάντα. Για το υπόλοιπο κομμάτι Κιλκίς–Ροδόπολη–Γεφυρα Στρυμώνα  δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια μέχρι σήμερα γεγονός που σημαίνει ότι ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει πολλά χρόνια.
        Παρόλο που οι αρμοδιότητες για την κατασκευή των εθνικών οδών ανήκουν στο κράτος η νέα δημοτική αρχή του δήμου Σιντικής δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να πιέσει με όλα τα μέσα την κεντρική εξουσία ώστε η Εθνική οδός Θεσσαλονίκη–Κιλκίς–Γεφυρα Στρυμώνα να ολοκληρωθεί, αλλά και μέχρι τότε τα οχήματα διεθνών μεταφορών που πηγαινοέρχονται στην Βουλγαρία να μην χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι για το συμφέρον της περιοχής η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου πρέπει να ξεκινήσει από το τέλος και πρώτο πλέον να κατασκευαστεί το κομμάτι από την Ροδόπολη μέχρι τον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκη–Προμαχώνας).

2 σχόλια:

  1. Αισθάνομαι πολύ όμορφα που κάποιοι συνάνθρωποί μου έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.Μακάρι να ήμουν Σερραίος και να μπορούσα να σε στηρίξω.Έχω καλούς φίλους όμως στη Ροδόπολη και την Κερκίνη και θα παρέμβω.Είσαι ευππρόσδεκτος για ένα καφεδάκι στο γραφείο μας στο Σ.Σ Μουριών.
    Με εκτίμηση,
    Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ Σταύρο, καλή επιτυχία και σένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή