Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αιολικό Πάρκο Σιδηροκάστρου

           Ανανεώσιμη ενέργεια είναι η ενέργεια που αντλείται από πηγές, οι οποίες δεν εξαντλούνται πρακτικά ποτέ και δε ρυπαίνουν, όπως ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες και η θερμότητα της γης. Οι κύριες μορφές ΑΠΕ είναι:
Αιολική Ενέργεια: παράγεται από τη δύναμη του ανέμου και μετατρέπεται σε απολήψιμη μηχανική ενέργεια ή και σε ηλεκτρική ενέργεια.
Υδροηλεκτρική Ενέργεια: αξιοποιούν τις υδατοπτώσεις, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή και το μετασχηματισμό της σε απολήψιμη μηχανική ενέργεια.
Βιομάζα: είναι αποτέλεσμα της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, που μετασχηματίζει την ηλιακή ενέργεια με μία σειρά διεργασιών των φυτικών οργανισμών χερσαίας ή υδρόβιας προέλευσης.
Γεωθερμική Ενέργεια: προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς, σε επιφανειακά ή υπόγεια θερμά νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα.
Ηλιακή Ενέργεια, η οποία περιλαμβάνει:
Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα: μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα.
Φωτοβολταϊκά Ηλιακά Συστήματα: μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια άμεσα σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η εξάπλωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη συμβατική ενεργειακή αλυσίδα και παράλληλα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η κύρια αιτία της αλλαγής του κλίματος.
Η Κομισιόν ορίζει την Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Λευκή Βίβλο με τίτλο "Ενέργεια για το Μέλλον: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας". Με την υιοθέτηση της Οδηγίας 77/2001/ΕΚ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράγει το 20,1% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Δυστυχώς, η χώρα μας απέχει ακόμα πάρα πολύ απ’ αυτόν το στόχο. Η Κομισιόν επίσης προβλέπει ότι οι επενδύσεις των ΑΠΕ θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι εν λόγω θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν κυρίως σε αγροτικές, αδύναμες από πλευράς υποδομών, περιοχές και θα είναι ως εκ τούτου εξαιρετικά σημαντικές.
Στόχος της νέας δημοτικής αρχής στην Σιντική, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της παραγωγής ΑΠΕ τόσο από επενδυτές (Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα) όσο και από ιδιώτες (Φωτοβολταϊκά σε στέγες). Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα προγράμματα για τους ιδιώτες δεν αποτελούν λύση βιοπορισμού αλλά ένα καλό συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα ενώ παράλληλα συμβάλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου