Χάρτης Δήμου Σιντικής
Συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από τη σύσταση του Δήμου Σιντικής και τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα μπορούμε να τα βγάλουμε με ασφάλεια. Πρώτα απ΄όλα, όλοι γνωρίζαμε ότι το εγχείρημα του «Καλλικράτη» είναι τεράστιο αλλά άλλο να ξέρεις κάτι θεωρητικά και τελείως διαφορετικό να αντιμετωπίζεις στην πράξη τα προβλήματα. Ειδικά ο δικός μας δήμος αντιμετώπισε επιπρόσθετες δυσκολίες αφού δημιουργήθηκε από τη συνένωση τριών μεσαίων δήμων (και τριών κοινοτήτων), οι οποίοι μετέφεραν όλα τα οικονομικά και λειτουργικά τους προβλήματα στο νέο δήμο. Για να το πούμε απλά είναι διαφορετικό να συνενώνεται ένας μεγάλος δήμος (π.χ. Δήμος Σερρών), με οργανωμένο μηχανισμό, με δυο τρεις ακόμα και άλλο να προσπαθήσεις να στήσεις ένα μεγάλο δήμο και τον μηχανισμό του σχεδόν από την αρχή.
Μία δεύτερη μεγάλη δυσκολία αποδεικνύεται το πολύ μεγάλο μέγεθος του δήμου. Πρόκειται για έναν τεράστιο δήμο που εκτείνεται από την Καστανούσσα ως το Καρυδοχώρι και από τον Προμαχώνα ως το Βαμβακόφυτο. Η έκταση που καλύπτει ο δήμος Σιντικής φτάνει τα 1.100.000 στρέμματα περίπου, μέσα στα οποία βρίσκονται διάσπαρτοι οι σαράντα οικισμοί. Επιπλέον το άθλιο οδικό δίκτυο που συνδέει τους οικισμούς μεταξύ τους αλλά και με την έδρα του δήμου (Σιδηρόκαστρο) δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η μόνη λύση για τη σωστή λειτουργία του δήμου Σιντικής είναι η σταδιακή μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων στις 26 τοπικές κοινότητες και στα αντίστοιχα συμβούλια τους.
Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και την τραγική οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα και τις συνεχείς περικοπές κονδυλίων σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, μεταφορές κλπ) καταλαβαίνουμε όλοι ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους για να εξασφαλίσουμε ένα ανεκτό επίπεδο ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Παρόλη όμως την αρνητική συγκυρία δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και τις αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξής της. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση του δήμου μας, η περαιτέρω ανάδειξη της λίμνης Κερκίνης, η αξιοποίηση σε πολλαπλά επίπεδα του ορεινού όγκου του Μπέλλες, οι προοπτικές διασυνοριακής συνεργασίας με την Βουλγαρία μέσα από κοινοτικά προγράμματα (Interreg), ο τουρισμός σε όλες του τις μορφές, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, η περαιτέρω αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας, τα λουτρά Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου, το υδατικό δυναμικό του Στρυμόνα είναι κάποιοι από τους μοχλούς ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της περιοχής μας.
|